Guide: Vælg den rigtige vægdekoration til din væg

Kender du det, at man ofte er fokuseret på at få købt den rigtige sofa, bord, lampe og pyntepude, at du så måske glemmer alt om væggene? Det sker for mange. Ofte ender man med at hænge et vilkårligt billede eller plakat op, eller endnu værre, lader væggene være blanke og det gør at din bolig bliver kold og trist.

Inden du går i gang

En tom væg er som et nyt billede lærred, der er klar til at blive dekoreret. Du skal først og fremmest se på resten af din indretning, for at finde en matchende stil. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvad du skal vælge. Vigtigst er at det er din personlige smag der skinner igennem og den livsstil du gerne vil have. 

Hvordan skal din vægdekoration placeres?

Hvis du ikke har øje for design, ved du måske ikke, hvor du skal starte, når det kommer til at sætte vægdekoration på dine vægge. Du kan altid følge din mavefornemmelse, men vi vil gerne hjælpe dig her med nogle grundlæggende indretningsprincipper, der gør det hele lidt mere enkelt.

1. En tom væg

Hvis du har en tom væg, hvor der ikke står et møbel (sofa, skænk osv.) er der følgende designregler du bør følge:

Breddeforhold: en vægdekoration (eller en klynge af disse) må fylde 0,57*væggens bredde. Dvs. hvis du har en væg der er 3 meter bred, så skal din vægdekoration i bredden fylde 1,7 meter.

vaegdekoration placering tom vaeg

Højdeforhold: her er det oftest det går galt. Hænger din vægdekoration for høj påvirker det rummets proportioner, hænger den for lavt vil den være besværlig at beundre. Så regnestykket er: 145cm + ½ højde af din vægdekoration Dvs. hvis du ejer vægdekorationen Rotund “Autumn”, så skal midten af denne være 185 cm fra gulvet.

vaegdekoration placering hoejde

Disse regler gælder også hvis du vil klynge dem sammen til et enkelt stykke.

2. Over sofaen

Her bør din vægdekoration fylde 2/3 dele af din sofas bredde, og hænge 15-20 cm over sofaen.

vaegdekoration placering sofa

Har du ekstra højt til loftet (over 3 m), lægger du 10 cm til højdeforholdet i punkt 1, og måler dermed fra gulvet, og ikke sofaen

3. Ved spisebordet

Her skal du hænge din vægdekoration lidt lavere end du ville gøre ved en sofa. På den måde har du og dine gæster et godt udsyn til din vægdekoration.

4. Trapper

Hvis du bruger samme størrelse vægdekoration op langs trapperne, skal du bruge samme metode som under punkt 1 for højdeforhold. Du skal dog måle diagonalt fra hvert tredje trin.

vaegdekoration placering trappe

5. Over sengen

Her bruger du samme breddeforhold som over sofaen. I højden skal bunden af vægdekorationen være 15-20 cm over dit hoved når du sidder på sengen. 

Typer af vægdekorationer

Der findes utallige måder at dekorere din væg på.

Vægdekorationer/vægkunst

Vægophængt dekorationer findes i dag i mange forskellige former og materialer. Der er runde vægdekorationer eller firkantet vægdekorationer med motiver, vægdekorationer i metal, træ, plastik og stof. Udover vægdekorationer fra Mancilli, kan KARE Design, et kendt tysk brand nævnes.

Plakater

Du har måske lagt mærke til at plakater i mange år har være moderne igen. Du finder dem over alt, og kan få dem i alverdens designs. De er ofte lette og nemme at have med at gøre. En plakat kan enten stå alene eller ved siden af andre plakater i samme stil. Billedrammen du vælger sætter prikken over i’et og definerer din stil.  Der er mange dygtige danske plakatdesignvirksomheder, en af dem er ViSSEVASSE.

Tapet

Vælger du tapet på en af dine vægge, er det vigtigt at du tager højde for stilen i din egen bolig. Der findes mange flotte mønstre man kan falde for, men det er vigtigt at overveje om det passer ind til din indretning. Danmarks største forhandler af tapet – Mandrup Poulsen – har også designet sit eget.

Du kan med fordel hænge en vægdekoration, ur, plakat eller andet på den tapetserede væg.

Malerier

Mulighederne er mange, det hele er afhængigt af din smag og forkærlighed for en specifik kunstner. Nogle er til moderne abstrakt kunst, andre måske et maleri fra rokoko-tiden.

abstrakt vandfarve maleri

Spejle

Spejle snyder rummet større, og kan også bruges som vægdekoration i alle opholdsrum. Så har du et lille rum, smal gang eller mørk væg, kan spejlet lyse det op, og særligt hvis du placerer spejlet et sted hvor det kan fange så meget lys som muligt.

Vægure

Ja, vægure findes stadig. Alle hjem har et vægur hængende et sted, men måske er det en tendens der er ved at forsvinde? Vi synes stadig det har sin charme, og vælger du en med flot design, så kan væguret også være dekorativt udover at fortælle hvad klokken er. Et godt eksempel er Roman Clock fra Arne Jacobsen.

Hvad skal du så vælge?

Se, det kan vi ikke svare på. Boligindretning (herunder vægdekoration, pyntepuder mm.) er et spørgsmål om smag. Der er egentlig ikke nogen klar definition af hvad der er på mode lige nu. Der er selvfølgelig modetrends og livsstilsformer, som også påvirker boligindretningen. Men det er helt op til dig, om din vægdekoration skal udstråle eksklusivitet, boheme, romantik eller noget helt fjerde.

Det vigtigste er, at du kan mærke at det du vælger, også matcher din personlighed. Du skal føle dig hjemme og godt tilpas.

Er du i tvivl om hvilke af vores vægdekorationer du skal vælge, så er du altid velkommen til at kontakte os.

0
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen